Trădarea naţională poartă numele de Maia Sandu, sau un pas decisiv în transnistrizarea Moldovei

Consiliul Politic Naţional al PAS, cu 46 de voturi "pentru" şi 1 "împotrivă" din 47 de membri prezenţi, a decis să o voteze pe Zinaida Greceanîi în funcţia de speaker. Dar, se pare că decizia Partidului Acţiune şi Solidaritate de a o vota pe socialista Zinaida Greceanîi la funcţia de speaker i-a luat prin surprindere pe cei din PPDA.

"Biroul Politic Permanent al Platformei Demnitate şi Adevăr a luat act de decizia Consiliului Politic Naţional al PAS", se arată într-o declaraţie a formaţiunii lui Andrei Năstase.

PPDA califică ca fiind "circumstanţă nouă" faptul că PAS a decis să accepte propunerea PSRM la preşedinţia parlamentului.

Consiliul Politic Naţional al PPDA a încercat în şedinţa din 6 iunie să ascundă frustrările, anunţând un şir de condiţionări pentru PSRM. Un protocol politic colaborare (nici mai mult, nici mai puţin), votarea obligatorie a unui pachet de legi anticonstituţionale şi investirea unui guvern condus de Maia Sandu – iată poftele celor de la PPDA.

Imediat după adoptarea deciziei controversate a celor de la PAS, au urmat reacţii, în majoritatea lor dure, de condamnare a acestui act neaşteptat de opinia publică, în special de cei care au opţiuni proeuropene.

Ex-premierul Iurie Leancă, fost coleg cu Maia Sandu, critică decizia PAS de a sprijini un candidat al PSRM la funcţia de preşedinte al parlamentului. Acesta afirmă că Maia Sandu vrea să ducă Republica Moldova în 2009, atunci când Zinaida Greceanîi era în fruntea guvernului şi "ameninţa copiii cu mitraliera" la 7 aprilie.

"Până mai ieri credeam că cochetarea PAS cu PSRM, care este portavocea Moscovei în R. Moldova, este o glumă de prost gust, acum însă constat că, de fapt, se doreşte foarte tare să fim aduşi înapoi în 2009, cu o Zinaida Greceanîi la cârma parlamentului, cea care ne ameninţa copiii cu mitraliera. Deci, până la urma tot despre funcţii e vorba. Doar că de data asta funcţia de premier, atât de tare râvnită de dna Sandu, ne va costa mult prea scump. Vom avea un guvern nefuncţional, cum era cel minoritar din 2015 votat de comunişti şi unde, bine mersi, se regăsea şi dna Sandu", a scris Leancă pe Facebook.

Acesta afirmă că, în ultimii zece ani, s-a reuşit scoaterea Republica Moldova de sub influenţa Rusiei, însă acum totul se va nărui.

"În pofida mai multor probleme nesoluţionate din ultimii 10 ani, am reuşit sa ancorăm Moldova în afara sferei de influenţă a Kremlinului şi să asigurăm un parcurs european. Am semnat Acordul de Asociere, am liberalizat regimul de vize cu UE pentru ca oamenii noştri sa devină liberi în mişcare, am făcut drumuri, apeducte, şcoli, grădiniţe, proiecte de infrastructură.

Ca peste 10 ani, o Maia Sandu, care în 2009 stătea la călduţ şi citea în presă despre ce se întâmpla în piaţă pe 7 ap­rilie, şi un Năstase care îl slujea pe Voronin şi pe Roşca la Euro tv, să dea Moldova pe mâna Moscovei!"

Mai mulţi cetăţeni şi-au exprimat poziţia pe reţelele de socializare, chiar la prima oră după adoptarea deciziei toxice.

Veaceslav Groza: Sandu vrea să rămână în istorie ca persoana care a înscăunat socialiştii la putere. Nu ajung celelalte şotii?

Minodora Prisacu: Сâţi din voi au votat "ACUM" сu gândul să o vadă pe Zina în fruntea parlamentului?! Sigur că nimeni! S-a vrut o schimbare, dar se pare că se calcă pe aceeaşi greblă. Aştept să văd cum Sandu o votează pe Greceanîi! Noi, ca oile, vom privi. Aşa ne e destinul!

Lilia Vition: Ce "curajoasă" mişcare! Bravo, europutin! Vă daţi sub Moscova.

Platforma DA Cantemir: Trădarea poartă numele de Maia Sandu. Asta, care şi-a şters picioarele de noi ca de nişte cârpe. Îmi pare rău c-am susţinut asemenea canalii politice.

Editorialistul Nicolae Negru face o caracteristică usturătoare opţiunii de ultima oră a PAS şi menţionează: "Intrăm într-o etapă pe care o putem numi "dezoligarhizarea veselă". O alianţă PAS-PSRM nu e nici măcar monstruoasă, căci o alianţă "monstruoasă" poate fi funcţională, pe când şanse ca aceasta să se constituie şi să funcţioneze sunt minime, dacă, fireşte, Maia Sandu şi deputaţii ei au fost sinceri până acum. Pasul ei pare obsesiv, a unui zombi, mai mult stupid, mai mult neprofesionist, decât curajos. E ca şi cum o călugăriţă ar anunţa că se mărită cu un ateu, adept al iubirii libere. Sau viceversa".

Potrivit lui Negru, dezamăgeşte faptul că o asemenea decizie controversată, riscantă, cu potenţial "toxic", a fost votată unanim: "Doar o singură persoană, din 47 membri ai Consiliului Naţional Politic, şi-a exprimat un alt punct de vedere. Credeam că Maia Sandu a format un partid european, acum ne trezim că acesta este unul "ruginit", de tip PCUS".

Nicolae Negru admite că Maia Sandu a făcut acest pas pentru a-i pune în dificultate pe socialişti, dar crede că sunt şanse mai mari ca PSRM să realizeze acest lucru.

"Dacă Maia Sandu a făcut acest PAS cu scopul de a-i pune în dificultate pe socialişti, iarăşi nu a gândit bine, căci posibilităţile socialiştilor de a o pune în dificultate şi a o face să renunţe sunt mult mai mari. Votarea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedintă a legislativului e condiţia obligatorie, dar nu singura pe care va trebui să o îndeplinească PAS. Dacă se va ajunge la formarea guvernului, Maia Sandu va trebui să-şi asume şi celelalte condiţii stabilite de Consiliul Republican al PSRM, de care "pasiştii" au făcut abstracţie. În special, Legea privind statutul de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă, adică legiferarea unui rol secund pentru limba română, anularea Legii antipropagandă, revenirea la împuternicirile avute de preşedinte înainte de alegerile prezidenţiale din 2016, dar şi numirea unor miniştri socialişti la Externe, MAI, Apărare şi Reintegrare", menţionează Negru.

Întrebat cum crede că va proceda Andrei Năstase, partenerul Maiei Sandu în alegerile parlamentare, Nicolae Negru a spus: "Năstase se pomeneşte într-o situaţie jenantă, când refuzul de a o urma pe Maia Sandu poate fi interpretat ca o cramponare de funcţie. În cadrul blocului se produce un dezechilibru, unul dintre capi va fi superior celuilalt. Aceasta va genera inevitabil tensiuni între PAS şi PPDA, chiar dacă, se poate presupune, PAS îl va sprijini pe Năstase în alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului".

Sursa citată vede şi o parte bună a evenimentului, când PAS a decis să voteze un preşedinte de parlament al PSRM, pentru ca ulterior să poată fi învestit un guvern condus de Maia Sandu.

"În caz că PPDA refuză să urmeze PAS-ul, Maia Sandu îşi poate verifica încă o dată "flexibilitatea", invitând în alianţă Partidul "ŞOR". Odată ce pentru ea nu există "principii şi valori", dacă ea crede că poate efectua "dezoligarhizarea" cu socialiştii, de ce nu ar fi bun şi Şor? Ar fi o "dezoligarhizare" veselă. Obsesia ei ar lua o formă pe potrivă", a conchis editorialistul Nicolae Negru.

Şi deputatul basarabean în Parlamentul României, Constantin Codreanu, a reacţionat la acest act toxic: "În 2003, Republica Moldova a scăpat de federalizarea criminală prin "Memorandumul Kozak", care ar fi dus la transnistrizarea întregului stat şi transformarea acestuia în colonie rusească de facto şi de jure. 16 ani mai târziu, se impune, la Chişinău, cu o consecvenţă feroce, un nou tip de memorandum. Unul la fel de ticălos".

"Cum să-ţi treacă prin cap, chiar şi pentru o fracţiune de secundă, să votezi ca preşedinte al parlamentului un personaj odios precum Zinaida Greceanîi, cea care ameninţa, pe 7 aprilie 2009, cu binecuvântarea comunistului Voronin, că va aplica armele împotriva tinerilor ieşiţi în stradă pentru a produce ceea ce a rămas în istorie ca "Revoluţia Twitter"? Se pare că unii stau prost şi la capitolul geografie, şi la capitolul politică – nu văd nici pe harta obişnuită, nici pe cea a valorilor politico-ideologice că nu ai cum să te integrezi în UE trecând pe la Moscova", a subliniat deputatul.

"Iar un compromis cu cei care au fost, sunt şi vor fi mereu cel mai mare pericol pentru Republica Moldova şi pentru întreg spaţiul românesc nu îţi poate aduce niciun fel de beneficiu. Nici pentru tine ca om politic, nici pentru cetăţeni, nici pentru statul pe care vrei să îl conduci. Votul dat de Consiliul Politic Naţional al Partidului Acţiune şi Solidaritate, prin care anunţă sprijinul pentru Greceanîi, denotă lipsă de viziune şi comportament politic egoist. E un PAS spre trădare naţională", a conchis Constantin Codreanu.

Şi expertul Iulian Chifu s-a arătat stupefiat şi profund îngrijorat de decizia PAS: "Republica Moldova se mişcă, aparent, către un guvern – mezalianţă, care distruge şi ultima brumă de speranţă a alegătorilor din Republica Moldova. După o combinaţie ciudată de influenţe ruso-europene, Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu, declarat proeuropean, a votat – pare se şi într-un sondaj intern, şi în structura de conducere – să facă alianţă cu partidul pro-rus PSRM al Zinaidei Greceanîi.

Acum, totul s-a jucat în termenii urii celei mai mari, a emoţiilor negative şi umorilor confruntaţionale cele mai acute, care s-au decantat către deţinătorul puterii de până în prezent – cu propriile greşeli şi propriul parcurs negativ – şi nu către reprezentantul transparent şi ostentativ al opţiunii proruse. Adică, pe scurt, deschiderea uşii Rusiei către putere şi control direct şi vizibil la Chişinău de dragul distrugerii unui rival cu capacităţi, resurse şi putere mai importantă, care domina discreţionar politica de la Chişinău, şi pe care nu-l poţi confrunta direct.

Matematica nu este de partea noii majorităţi formate, mai ales că o parte din deputaţii PAS s-ar putea nici să nu voteze cu preşedintele PSRM la conducerea parlamentului. Voturile sunt insuficiente, 49 în aritmetica directă strictă a locurilor câştigate de partide din cele 101 ale parlamentului, dar antrenarea PPDA, celălalt partid al coaliţiei poate compensa această situaţie. Sau măcar votul unora dintre parlamentarii formal pe listele PPDA, de fapt independenţi din societatea civilă. Nu-i vorba, defecţiuni pot apărea pe toate direcţiile. Dar până una-alta, indiferent de perspective, PAS s-a compromis definitiv.

Într-adevăr, va fi foarte dificil să vorbeşti, la alegerile generale – care oricum vor veni – că ai rezolvat o parte din joc, dacă nici măcar legile în cauză, de dezoligarhizare, nu trec sau sunt blocate şi respinse de Curtea Constituţională.

În plus, votarea Zinaidei Greceanîi ca preşedinte al parlamentului are costuri directe, în personajul sulfuros pentru care depui voturile, în simbolul votului pentru Rusia, dar mai ales prin votarea unei paveze pentru şeful statului. Pentru că, fără prea multe atribuţii, preşedintele Republicii Moldova nu poate face nimic, pentru că procedura stabilită de către Curtea Constituţională când nu vrea să semneze legi şi numiri, încălcând Constituţia, este ca semnătura să o poată face numărul doi în ierarhia statului, preşedintele parlamentului. Or până azi, postura aceasta era deţinută, la control şi echilibru, de către PDM.

În fine, şi mult mai grav, actualul gest a readus Rusia în prim plan în puterea de la Chişinău. Astfel că PAS dă Republica Moldova pe mâna Rusiei, la masa verde, într-o tranzacţie pe care doar negociatorii subterani o ştiu (cu mână europeană implicată fireşte), şi acest fapt poate costa cât o generaţie de ocupaţie rusă directă, la Chişinău, prin readucerea fostei metropole la masă. Iar aceasta e o greşeală strategică ce se plăteşte în veac, în istorie.

Să zicem că Maia Sandu, chiar şi, eventual, colegul său Andrei Năstase, nu au vocaţia istorică şi a memoriei. Dar pasul care presupune alierea cu un principiu străin – cu atât mai mult cu fosta metropolă din perioada imperială sovietică, Moscova – pentru a soluţiona o chestiune internă unde nu ai forţa, ştiinţa şi resursele pentru a învinge pe regulile democratice, este profund reprobabil, şi va costa imediat.

Jocul la risc maxim de către jucători neexperimentaţi, rudimentari, naivi şi lesne de păcălit, este un amestec exploziv. Nu ştiu care sunt resorturile şi garanţiile unui asemenea gest. Ştiu doar că opţiunea de azi distruge o nouă speranţă a alegătorilor din Republica Moldova, forţează conştiinţe şi voinţe la Chişinău, chiar din rândul celor apropiaţi, şi distruge imagini şi credibilităţi politice pentru totdeauna. Şi în urmă rămâne un mare gol, o lipsă de alternative şi o prăbuşire de speranţe cu care s-a jucat în ultimii ani perspectiva europeană şi prooccidentală, prodemocratică a Republicii Moldova.

Şi, vorba cuiva mai patetic, de abia întorşi din Siberia, românii basarabeni se trezesc din nou cu Siberia adusă la Chişinău şi instalată la masa puterii, şi asta chiar de marii apărători ai dreptăţii, verticalităţii, europenismului şi intransigenţei. Căci încăpăţânata Alba ca Zăpada de la Chişinău, cetăţean român, se dovedeşte mai cenuşie şi pătată pe haine şi pe suflet decât piticii întorşi din mina de cărbune a săpatului la temelia independenţei".

Năstase, strâns cu uşa de decizia PAS, vrea ca socialiştii să semneze nominal angajamentul de a susţine protocolul de colaborare politică dintre PSRM şi "ACUM". La fel, el cere deputaţilor PSRM să semneze angajamentul că implementarea Acordului de Asociere cu UE va fi o prioritate pentru ei. După ce liderii "ACUM" au neglijat total propriile legăminte privind eventualele negocieri, ei, cu multă obrăznicie, propun altora angajamente, de parcă după cele întâmplate acestea mai au valoare.

O altă cerinţă este pentru şeful statului. Năstase îi solicită să semneze un angajament public că va promulga legile "ACUM", calificate de experţii constituţionali drept contrare Legii Supreme, dar şi că o va desemna pe Maia Sandu pentru funcţia de prim-ministru.

Şi, în final, Năstase respinge acuzaţiile de încălcare a promisiunilor privind neparticiparea la negocieri cu anumite partide. Evident că minte cu neruşinare, deoarece pretinsul protocol de colaborare politică, propus socialiştilor, înseamnă cea mai veritabilă coaliţie, "formală sau informală", cum se menţiona în "gloriosul" angajament. 

Alte stiri

Alianţa Kozak neglijează total nevoile oamenilor

Campania "Un doctor pentru tine", lansată de Guvernul Filip, a fost stopată

Mai Mult

Motivul REAL pentru care Moscova a forţat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanşat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent

Mai Mult

Moscova vrea ca în Moldova să rămână doar oameni loiali Rusiei

Ministerul de Interne al Rusiei anunţă că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc şi ex-deputatul democrat, Constantin Ţuţu, sunt cercetaţi într-un dosar la Moscova, fiind bănuiţi că ar fi coordonat o reţea interna­ţională criminală, specializată în contrabandă şi trafic de droguri.

Mai Mult