Societatea condamnă votul trădător al lui Năstase la APCE

Consiliul Europei a restabilit Federaţiei Ruse dreptul de vot la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după anexarea Crimeei.

Rusia a fost admisă la "masa" APCE în noaptea de luni, 24 iunie, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă şi 10 abţineri. Deputaţii din Ucraina, Georgia, Polonia şi Statele Baltice au votat împotrivă.

Mai mulţi politicieni l-au criticat pe liderul PPDA, Andrei Năstase, pentru votul controversat.

Andrian Candu, deputat PD: "Alianţa Kozak în acţiune – primele rezultate! Dacă mai avea cineva vreun dubiu că majoritatea parlamentară actuală serveşte interesele Rusiei, azi ne-au spulberat toate îndoielile. "Proeuropeanul", "prooccidentalul", "românul" Andrei Năstase a votat PENTRU revenirea Federaţiei Ruse în APCE, alături de colegul său socialist Vlad Bătrîncea. Asta în condiţiile în care vecinii şi partenerii noştri, Georgia şi Ucraina, au părăsit, în semn de protest, sala", a scris Candu pe Facebook.

Democratul se întreabă de ce ar fi procedat astfel Andrei Năstase.

"Ce v-au dat, domnule Năstase, ruşii pentru această susţinere? Nu cumva, de acum, sumele primite de Dodon pentru "întreţinere" de la Moscova se împart la trei?", a întrebat acesta.

Iurie Leancă, ex-premier: "Alianţa Kozak în acţiune. Ceea ce era de demonstrat. Năstase, acest aventurier politic, a îmbrăţişat Moscova cu plăcere, trădând nu doar interesele naţionale ale Moldovei, dar şi ale statelor din regiune – Ucraina, Georgia, Polonia, care au avut de suferit enorm în urma agresiunii ruseşti", a scris fostul premier pe Facebook.

Potrivit lui Leancă, vicepremierul Năstase ar fi "total iresponsabil".

"Votarea pentru revenirea Rusiei în APCE, fără retragerea trupelor din Ucraina şi Moldova, e un gest total iresponsabil, ce denotă vasalitatea faţă de Kremlin. Dacă alte state, mai îndepărtate, nefiind afectate de ruşi ar putea fi înţelese, votul lui Năstase şi Bătrîncea ne arată foarte clar cum funcţionează această alianţă Kozak. "Surprizele" abia încep...", a avertizat Leancă.

Premierul Maia Sandu nu a vrut să comenteze votul în favoarea revenirii Rusiei la APCE, dat de colegul ei Andrei Năstase.

"Eu răspund doar pentru votul colegului meu Mihai Popşoi. Cu domnul Năstase o să discutaţi dvs.", a declarat Maia Sandu.

Andrei Vlăsceanu, politolog roman: "Andrei Năstase, sunteţi deputat de Chişinău, vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, iar votul de Strasbourg, privind reprimirea Rusiei în APCE, vă va costa, iar preţul va fi plătit imediat. Nu aţi făcut o analiză de risc, ci aţi apăsat pedala de viteză până la podea. Însă, aici este vorba de preţ", a subliniat politologul de peste Prut, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, Andrei Vlăşceanu spune că votul lui Năstase demonstrează că Guvernul de la Chişinău a readmis Rusia în APCE, indiferent că Ministerul Afacerilor Externe încearcă să nege acest lucru:

"Imaginea Guvernului de la Chişinău, pentru că dvs. reprezentaţi guvernul, indiferent că sunteţi deputat, funcţia executivă primează, iar votul arată că Guvernul Moldovei a readmis Rusia în APCE, indiferent cât încearcă MAEIE să facă o delimitare".

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei, Vladimir Boeciko: "Suntem martorii faptului că mulţi politicieni europeni, în special Năstase, pe care îl consider un politician european, printr-un dialog constructiv cu Rusia, poate sta la masa negocierilor şi este de acord să îndeplinească orice obligaţiune cerută de Moscova. Ucraina consideră că este o poziţie eronată".

Victor Chirilă, preşedintele Asociaţiei pentru Politică Externă: "Din punctul meu de vedere, Ucraina este, alături de România, un stat-cheie pentru asigurarea securităţii noastre naţionale, fără de care nu poate fi nici democraţie, nici stat de drept, nici prosperitate, nici independenţă, nici dezoligarhizare... Cu părere de rău, votul delegaţiei noastre la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) referitor la revenirea Federaţiei Ruse în cadrul APCE, ignorând protestele/argumentele prietenilor noştri ucraineni şi georgieni, demonstrează că guvernarea nu realizează pe deplin aceste adevăruri".

Alte stiri

Alianţa Kozak neglijează total nevoile oamenilor

Campania "Un doctor pentru tine", lansată de Guvernul Filip, a fost stopată

Mai Mult

Motivul REAL pentru care Moscova a forţat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanşat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent

Mai Mult

Moscova vrea ca în Moldova să rămână doar oameni loiali Rusiei

Ministerul de Interne al Rusiei anunţă că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc şi ex-deputatul democrat, Constantin Ţuţu, sunt cercetaţi într-un dosar la Moscova, fiind bănuiţi că ar fi coordonat o reţea interna­ţională criminală, specializată în contrabandă şi trafic de droguri.

Mai Mult