Pavel Filip este preşedintele fracţiunii Partidului Democrat din Moldova

Pavel Filip a fost ales preşedinte al fracţiunii Partidului Democrat din Moldova. Anunţul a fost făcut de către deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, la şedinţa de constituire a noului Legislativ.

"A fost constituită fracţiunea, în număr de 30 persoane. În calitate de preşedinte al fractiunii este ales Pavel Filip, a fost aprobat şi regulamentul de activitate", a citit Sergiu Sîrbu extrasul din procesul verbal de formare a fracţiunii.

După numărul de deputaţi, fracţiunea PDM este a doua ca mărime în legislativ, are 30 de parlamentari, dintre care 8 sunt femei. Şeful grupului parlamentar al PDM are 53 de ani şi a fost ales deputat în circumscripţia uninominală Străşeni. Din ianuarie 2016, Pavel Filip conduce guvernul. Anterior, a fost ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a condus întreprinderile Tutun CTC şi Bucuria. 

Pavel Filip: PDM înţelege dorinţa cetăţenilor ca deputaţii să lucreze pentru oameni

Preşedintele grupului parlamentar al democraţilor a promis că fracţiunea va activa în baza programului convenit cu cetăţenii. "În continuare, în centrul atenţiei va fi cetăţeanul. Ne vom centra pe proiecte sociale, ce ţin de îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor", a spus Pavel Filip.

Democratul s-a referit şi la situaţia legată de formarea unei majorităţi parlamentare şi imposibilitatea creării structurilor de lucru ale parlamentului.

"PDM a încercat să discute cu cei din blocul "ACUM", care au refuzat orice dialog. Dacă discutau, această şedinţă era mai eficientă. Acest lucru nu a avut loc şi, din punctul meu de vedere, este una să stai în opoziţie, să critici şi să protezei şi alta e să guvernezi", a comentat şeful fracţiunii PDM.

Cu toate acestea, Pavel Filip crede că deja la următoarea şedinţă a Parlamentului va fi anunţat despre crearea majorităţii care să guverneze ţara.

"Am trecut de alegeri, am fost în campanie şi oamenii ne-au delegat, acum, în Parlament, cred că clasa politică va da dovadă de maturitate şi problemele vor fi rezolvate prin discuţii, care vor porni în perioada următoare. PDM înţelege dorinţa cetăţeanului ca să fie un Parlament care va lucra în interesul oamenilor. Mai ales că Partidul Democrat a scos o dată ţara din instabilitate, în 2016 şi azi avem absolut altă ţară decât era atunci, de aceea şi în continuare, luând în considerare capacităţile noastre, vom face acelaşi lucru", a menţionat Pavel Filip. Acesta a precizat că alte informaţii despre evoluţiile politice vor fi făcute săptămâna viitoare. "Desigur, e mai uşor să fii în opoziţie, decât să guvernezi. Sper de săptămâna viitoare să pornească discuţiile".

Cei care vor anticipate îşi bat joc de oameni şi de banul public

Fiind solicitat de jurnalişti să comenteze eventualitatea unor alegeri anticipate, Pavel Filip a declarat că acestea nu vor reprezenta o soluţie. "Dacă ar fi anticipate, eu nu cred că structura altui Parlament va fi diferită de ce este acum. Cei care nu vor să discute, îşi bat joc de cetăţeni şi de banii lor, oamenii aşteaptă paşi concreţi. PDM a demonstrat că în criză profundă a obţinut rezultate bune", a punctat şeful fracţiunii democrate.

O altă întrebare a vizat suportul financiar, promis de UE ţării noastre, dar care a fost oprit la cererea Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase.

"Cu părere de rău, Republica Moldova a fost pedepsită financiar în ultimul timp, cu asistenţă macrofinanciară, a fost suspendată plata suportului direct bugetar şi asta s-a întâmplat pentru că cei din opoziţie au solicitat-o. Eu vă spun că a fost o abordare politizată din partea Partidului Popular European (formaţiunea care oferă suport politic pentru PAS şi PPDA în UE) şi nu a fost cea mai corectă abordare. Republica Moldova are Acordul de Asociere şi de Liber Schimb, râvnim spre UE. Noi am demonstrat în 3 ani că ne concentrăm pe cetăţean şi pe interesele lui. Nu trebuie să ne acoperim cu iluzii, dar să muncim în folosul cetăţeanului. Înţelegem temerile partenerilor europeni, dar urmează să vedem după discuţii", a comentat Pavel Filip.

Joi, la prima şedinţă a parlamentului nou ales au fost formate trei fracţiuni – a PSRM, PDM şi Partidului Şor. Copreşedintele blocului "ACUM", Andrei Năstase, a fugit de la un răspuns cu privire la fracţiune. Mai mult, colega sa de binom, Maia Sandu, a ignorat prima şedinţă a legislativului şi a preferat să petreacă timpul la Bruxelles. Anterior, mai mulţi deputaţi din PAS-PPDA au declarat că blocul se va rupe în cel puţin două fracţiuni. 

Alte stiri

O zi de muncă a deputatului Agache

Moldovenii s-au obişnuit cu faptul că, în zilele de luni, deputaţii din Partidul Democrat vizitează localităţile ţării: primesc în audienţă cetăţeni în centrele raionale, se întâlnesc cu locuitori din diferite localităţi, cu colectivele de muncă. Deputaţii se ghidează de principiul: problemele cetăţenilor trebuie aflate din prima sursă! O zi cu deputatul Angel Agache a fost o experienţă interesantă. Mai mult, anterior am observat cât de bine este întâlnit de către locuitorii raionului Teleneşti. Privind în perspectivă, mărturisesc: acest tânăr, dar experimentat politician, care de aproape 10 ani activează în parlament, s-a dovedit a fi un om simplu şi deschis faţă de persoanele cu diferite vârste si statut.

Mai Mult

PDM: Fostul bloc "ACUM" face grup de lucru ca să împartă funcţii, în loc să fie preocupat de rezolvarea problemelor sociale

Fostul bloc electoral "ACUM" îşi concentrează mesajele şi acţiunile doar pentru a obţine funcţii şi de a prelua controlul asupra mai multor instituţii ale statului, ignorând total agenda de priorităţi a cetăţenilor şi nevoile lor imediate. Aşa a comentat purtătorul de cuvânt al democraţilor, Vitalie Gamurari, situaţia din ultimele zile de pe scena politică.

Mai Mult

PSRM şi "Acum" – manual de antinegocieri

Discuţiile dintre PSRM şi blocul politic "ACUM" sunt un exemplu grotesc despre cum nu trebuie desfă­şurate negocierile. Declaraţia a fost făcută de politologul Alexandru Solcan, în cadrul emisiunii Fabrika, care a comentat negocierile eşuate dintre binomul PAS-PPDA şi PSRM. 

Mai Mult

Moldovenii vor continuarea proiectelor sociale şi nu-şi doresc anticipate

Recentul sondaj al instituţiei sociologice IMAS a trezit un interes mare atât în rândul specialiştilor, cât şi al publicului larg. Credibilitatea IMAS-ului este în creştere, deoarece oferă, alături de Institutul Republican Internaţional, sondaje prin care îşi respectă blazonul şi nu depăşeşte marja de eroare declarată.

Mai Mult