O zi de muncă a deputatului Agache

Moldovenii s-au obişnuit cu faptul că, în zilele de luni, deputaţii din Partidul Democrat vizitează localităţile ţării: primesc în audienţă cetăţeni în centrele raionale, se întâlnesc cu locuitori din diferite localităţi, cu colectivele de muncă. Deputaţii se ghidează de principiul: problemele cetăţenilor trebuie aflate din prima sursă! O zi cu deputatul Angel Agache a fost o experienţă interesantă. Mai mult, anterior am observat cât de bine este întâlnit de către locuitorii raionului Teleneşti. Privind în perspectivă, mărturisesc: acest tânăr, dar experimentat politician, care de aproape 10 ani activează în parlament, s-a dovedit a fi un om simplu şi deschis faţă de persoanele cu diferite vârste si statut. 

În acea zi, prima întrevedere Agache a avut-o cu şefii organizaţiilor primare de femei din localităţile raionului Teleneşti. Anterior, conducerea organizaţiei republicane de femei din Partidul Democrat a invitat reprezentanţii tuturor raioanelor să participe la un seminar special, în care experţii, consultanţii politici şi psihologii i-au iniţiat în modalităţile de comunicare cu alegătorii în campaniile electorale, de interacţiune cu interlocutorii, inclusiv fraze ce pot fi utilizate şi care ar trebui evitate. Astăzi,
Maria Rusu împărtăşeşte colegilor cunoştinţele acumulate. Totodată, participanţii la discuţii au convenit să organizeze pe data de 2 mai un festival al tradiţiilor populare.

În discursul său, Agache a îndemnat femeile să îşi continue activitatea, subliniind că, fără ajutorul lor, democraţii nu ar fi obţinut rezultate atât de mari în ultimele alegeri parlamentare.

Ulterior, deputatul a primit în audienţă cetăţenii.

Parcurgând străzile din centrul raional, Angel cu mândrie mi-a atras atenţia la clădirea inspectoratului de poliţie, înconjurată de schele: "Nu doar o reparaţie capitală, ci o modernizare, se va schimba şi mobilierul. Nu au o muncă uşoară, aşa că măcar le vom crea condiţii normale".

El a povestit că anul trecut investiţiile în reparaţia şi construcţia drumurilor în centrul raional au constituit 19 milioane de lei. În acest an au fost alocate încă 2 milioane de lei pentru continuarea proiectului "Drumuri bune" în oraş. În total, 58 milioane de lei au fost investiţi anul trecut în dezvoltarea infra­structurii rutiere a raionului.

Apoi am mers în satul Codrul Nou, unde echipa PDM a fost aşteptată de primarul Antonina Golovatîi şi de membrii organizaţiei locale a democraţilor. În drum, Angel mi-a povestit că rezultatele alegerilor parlamentare au fost analizate în cadrul conferinţei raionale a democraţilor, a fost ales un nou birou PDM, constituit nu din 21 de persoane, aşa cum a fost înainte, ci din 11 persoane. În afară de preşedinte, biroul politic este format din 4 vicepreşedinţi, care şi-au asumat responsabilitatea pentru anumite sate ale raionului, din liderii organizaţiilor de femei şi de tineret etc.

"Ne-am înţeles că acestea nu sunt funcţii de onoare, ci obligaţii serioase. Şi astăzi începem să introducem know-how-ul activităţii noastre de partid, stabilind un scop: conducerea organizaţiei raionale trebuie să cunoască bine pe fiecare activist, lider al fiecărei organizaţii primare din satele raionului şi viceversa. Încă nu este clar când vor avea loc alegerile locale: la începutul verii sau în toamnă, dar este timpul să începem pregătirile. La astfel de întâlniri, vom stabili starea de lucruri şi poziţia democraţilor la nivel local, vom determina cine va deveni candidat pentru funcţia de primar şi consilier local şi ce fel de tactică de lucru se va aplica într-un anumit sat. Obiectivul este clar: primarul din partea PDM câştigă din primul tur", a împărtăşit Agache.

Interlocutorul a mai povestit că, împreună cu membrii biroului politic raional, au hotărât să ofere posibilitate primarilor şi activiştilor locali să împartă satele pe sectoare, iar de fiecare sector să fie resposabil un locuitor cu autoritate, membru PDM sau simpatizant, care va vizita, şi probabil nu o singură dată, fiecare curte, fiecare familie.

"Doar un orb nu vede schimbările pozitive care au avut loc în ţară, în fiecare sat, în ultimii 3 ani, când democraţii şi-au asumat responsabilitatea pentru soarta Moldovei. Sute de grădiniţe reparate, şcoli, centre medicale, drumuri renovate sau construite, mii de noi locuri de muncă cu salarii decente pentru mediul rural, subvenţii uriaşe şi granturi pentru antreprenorii din sectorul agricol, creşterea şi dezvoltarea economiei în ansamblu. Reducerea poverii fiscale asupra business-ului şi crearea unui mediu favorabil dezvoltării acestuia şi, ca urmare, creşterea investiţiilor străine în ţară şi majorarea lunară a exporturilor. De exemplu, în sfera socială: care guverne anterioare au majorat salariile din sectorul public, în special medicilor, profesorilor şi angajaţilor de la grădiniţe? Cine a avut grijă de familiile tinere, pentru ca acestea să-şi poată procura prima lor locuinţă? De la independenţa Moldovei, cine a creat condiţii pentru întoarcerea tinerilor specialişti în sate, în special a medicilor şi profesorilor, oferindu-le un sprijin material de sute de mii de lei, în primii 3 ani de muncă? Atunci explică-mi de ce, în localităţi, unde trebuiau cu siguranţă să câştige, democraţii au fost întrecuţi de alte formaţiuni politice, care nu au făcut nimic bun pentru ţară? Este o întrebare retorică, dar trebuie să ne concentrăm, să avem răbdare, să ne întâlnim din nou şi din nou şi să vorbim cu alegătorii, să-i convingem că acelaşi bloc "ACUM" nu poate face nimic bun pentru Moldova şi cetăţenii săi, dar poate face mult rău. Iată de ce este important să avem cât mai mulţi susţinători în autorităţile locale. Nu de dragul puterii, ci pentru a avea posibilitatea de a continua faptele bune pentru Moldova, începute de democraţi", a explicat Angel la întâlnirile cu activiştii PDM în Codrul Nou şi, mai târziu, în satul Chiştelniţa.

Un moment plăcut a fost împărţirea carnetelor de membru noilor aderenţi ai PDM în acest sat. Tot acolo, deputatul, împreună cu primarul Constantin Ciobanu, a vizitat familia Costin. Această familie a avut de suferit după vântul puternic din martie, care le-a lăsat casa nouă fără acoperiş. Leonid lucrează la un şantier de construcţii la Chişinău, Maria – la uzina de cablaje din Orhei. Ei au doi copii şi mai educă un copil al rudelor, plecate la muncă în străinătate. Casa are deja un acoperiş nou, dar familia a fost nevoită să ia a luat un credit bancar, s-a împrumutat şi de la rude… Urmând sfatul primarului, au scris o cerere pentru acordarea ajutorului, Ciobanu a cerut Consiliului raional ca aceasta să fie satisfăcută. La rândul său, preşedintele Consiliului raional Teleneşti, Diana Manole, s-a adresat guvernului, implicându-l şi pe Angel Agache în soluţionarea problemei. În rezultat, guvernul a alocat familiei Costin suma necesară de 28 mii lei.

Cu această veste bună am mers la casa lui Leonid şi Maria. Stăpânul casei era la lucru, iar Mariei i s-a tăiat respiraţia, nu putea să pronunţe vreun cuvânt şi doar lacrimile din ochi au demonstrat imensa recunoştinţă.

La fel de bucuros a fost şi părintele Alexandru, care i-a mulţumit lui Agache pentru drumul asfaltat anul trecut până la biserică, precum şi pentru ajutorul acordat lăcaşului sfânt. Plăcut surprins de atenţia oaspeţilor a fost şi primarul de Negureni, Grigore Muntean, pe care l-am găsit în grădina sa. L-am vizitat cu scopul de a-i felicita fiica adoptivă, Iuvelina, cu ocazia zilei de naştere.

În drum spre Chişinău, Angel a fost mirat de întrebarea mea referitor la timpul irosit pe părinte şi fiica primarului de Negureni, doar nu a discutat cu ei chestiuni importante. Angel doar a zâmbit: "Suntem o familie! Nu cred că din astfel de situaţii trebuie să scoatem anumite beneficii".

Unii din cei cu care am comunicat pe parcursul acelei zile au adresat o întrebare destul de rezonabilă, la prima vedere: de ce autorităţile locale ar trebui să solicite ajutor guvernului, de exemplu pentru reparaţia acoperişului şcolii din satul Mândreşti, smuls de vântul puternic? Au ales-o deputat pe reprezentanta blocului "ACUM" Maria Ciobanu, atunci să se adreseze acesteia!

"Opinie foarte periculoasă. Nu trebuie confundate afacerile partidului cu statul. Cine va avea de suferit în acest caz? Oamenii care nu au votat în favoarea noastră sau profesorii şi elevii instituţiei de învăţământ? Construim un stat democratic în care fiecare cetăţean are dreptul să-şi facă propria alegere şi numai noi suntem vinovaţi de faptul că alegerea alegătorilor din circumscripţia Teleneşti nu a fost în favoarea noastră. Înseamnă că nu am lucrat destul de bine, nu i-am convins că suntem mai buni. Deci, să lucrăm în această direcţie. Iar faptul că deputatul Ciobanu nu s-a deranjat nici măcar să viziteze şcoala după incident, să se adreseze guvernului, ministerului de profil, ci doar a exprimat condoleanţe pe pagina de Facebook, înseamnă că acesta este nivelul ei. Iar alegătorii trebuie să ceară explicaţii. Nu vom împărţi cetăţenii moldoveni în ai noştri şi ceilalţi. Toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt cetăţenii noştri", a spus răspicat Agache.

Iar eu doar m-am bucurat că din echipa Partidului Democrat fac parte funcţionari care într-adevăr nu gândesc îngust, ci modern.

Victor Voscoboinic

Alte stiri

Alianţa Kozak neglijează total nevoile oamenilor

Campania "Un doctor pentru tine", lansată de Guvernul Filip, a fost stopată

Mai Mult

Motivul REAL pentru care Moscova a forţat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanşat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent

Mai Mult

Moscova vrea ca în Moldova să rămână doar oameni loiali Rusiei

Ministerul de Interne al Rusiei anunţă că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc şi ex-deputatul democrat, Constantin Ţuţu, sunt cercetaţi într-un dosar la Moscova, fiind bănuiţi că ar fi coordonat o reţea interna­ţională criminală, specializată în contrabandă şi trafic de droguri.

Mai Mult