O coaliţie trebuie creată pornind de la nevoile oamenilor

Interviul preşedintelui fracţiunii PDM în Parlament, Pavel Filip, pentru portalul Tribuna.md

Domnule Filip, cum priviţi situaţia politică la momentul actual? Putem spune că Republica Moldova este într-un blocaj postelectoral?

Eu cred că actualele discuţii şi poziţionări de pe scena politică sunt oarecum fireşti. Desigur, cu excepţia prelungirii lor inutile, care poate costa ţara. Am avut alegeri în urmă cu o lună şi jumătate, iar acum forţele politice propun variante şi caută soluţii pentru a asigura guvernarea ţării. Nu discut buna credinţă a unora din partide, căci s-a văzut din comportamentul fiecăruia dintre ele ce preocupări au.

Noul parlament a fost convocat şi suntem în perioada de 3 luni de zile în care se poate forma noul guvern, iar între timp vechiul guvern funcţionează cu atribuţii restrânse, conform legii. Noi ne dorim ca noul guvern, cu puteri depline, să fie format cât mai repede, pentru a pune în practică mai ales acel pachet social despre care PDM a vorbit. Eu cred că lucrurile se vor rezolva în perioada următoare, cu mai multă bunăvoinţă din partea tuturor.

Vorbind despre poziţionările politice, cum vedeţi propunerile cu care au ieşit în faţă partidele parlamentare? Există deja o bază pentru crearea unei coaliţii?

Din punctul de vedere al Partidului Democrat, o coaliţie trebuie creată pornind de la nevoile oamenilor, nu de la poziţionările partidelor sau de la funcţii în stat. Partidele ar trebui să spună clar: iată ce dorim noi să facem pentru cetăţeni. Iar de aici încolo – analizăm propunerile, programele şi vedem punctele comune, vedem diferenţele, lucrăm la armonizare.

Cea mai bună coaliţie posibilă e coaliţia care va rezolva problemele oamenilor, fără scandal, fără orgolii şi fără agende ascunse. E important să se găsească punctele comune pentru oameni şi să se îngheţe punctele care pot genera divergenţe. Aşa vedem noi crearea unei coaliţii, drept un mijloc pentru îndeplinirea promisiunilor pe care le-am făcut cetăţenilor. Indiferent de preferinţele politice pe care le avem – şi pe care de altfel PDM le-a şi anunţat – noi dorim crearea acelei coaliţii care va aduce rezultatul cel mai bun pentru oameni. Aceasta înseamnă o coaliţie care să poată pune în aplicare propunerile noastre electorale, inclusiv măsurile sociale pe care le-am sintetizat acum câteva zile în "Pachetul Social pentru Moldova". Vrem deci o coaliţie interesată de rezolvarea problematicii sociale şi capabilă să funcţioneze bine.

Şi cum comentaţi totuşi că întârzie crearea unei coaliţii?

Întârzierea şi refuzul de a negocia o coaliţie sunt împotriva intereselor ţării şi a cetăţenilor săi. Pentru că se fac din contul calităţii vieţii cetăţenilor şi al economiei ţării.

S-au făcut totuşi unii paşi, aşa cum aţi văzut, iar unele semnale sunt încurajatoare. Şi cred că trebuie să ne uităm mai mult la cetăţeni şi la problemele ţării ca să progresăm în sensul formării unei coaliţii.

Ceea ce nu ajută însă deloc este refuzul de a discuta, de a negocia. Dacă s-a putut face campanie electorală cu NU în braţe, de guvernat aşa nu se poate. Prima condiţie pentru formarea unei coaliţii de guvernare este să discutăm. Repet, cei care refuză dialogul politic sunt împotriva cetăţenilor moldoveni. Mai direct spus, cine promovează "dialogul surzilor" din interese ascunse afectează grav interesele cetăţenilor Republicii Moldova. Cred însă că există soluţii şi ele trebuie puse în aplicare.

Domnule Filip, dar dacă refuzurile persistă sau dacă dialogul nu dă rezultate, excludeţi alegerile repetate? Până la urmă şi acesta poate fi o soluţie de deblocare.

Alegerile anticipate sunt posibile, dar nu sunt de dorit. Şi categoric nu PDM va provoca alegeri anticipate. Pentru ce să intrăm iar în campanie electorală şi să revenim la alegeri? Campaniile sunt necesare pentru a spune ce ai făcut pentru cetăţeni, pentru a afla de la ei ce mai poţi face în continuare şi pentru a le dovedi că eşti de încredere. Noi am făcut deja asta. Este fără logică să pierdem timp reluând întregul proces.

Partidul Democrat s-a pronunţat şi se pronunţă contra anticipatelor, fiindcă aşa un scenariu e rău pentru Moldova. E rău pentru economie, e rău pentru proiectele sociale, e rău pentru stabilitatea generală a ţării. Anticipatele nu ar face decât să întârzie adoptarea de măsuri sociale cerute şi aşteptate la nivelul societăţii, ar descuraja mediul de afaceri şi investiţiile, ar crea incertitudine în toate domeniile.

Vreau să fie însă foarte clar că PDM este pregătit pentru orice variantă. Iar în caz de anticipate, eu sunt sigur că vom câştiga chiar mai multe mandate de deputat, fiindcă le vom spune foarte clar oamenilor: fiţi alături de cei care vor să facă ceva pentru ţară, nu alături de cei care vor doar haos şi instabilitate.

Mai mult, dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele trebuie să se desfăşoare aşa cum au votat cetăţenii ţării la referendumul consultativ din 24 februarie, adică să fie aleşi 61 de deputaţi, nu 101. Amintesc că aproximativ două treimi din alegători s-au pronunţat la referendum pentru reducerea numărului de parlamentari.

Dar poate că unele partide nu vor pur şi simplu să negocieze sau au propriile condiţii la care nu renunţă. Rămâne ca cetăţenii să judece dacă e bine sau rău, nu-i aşa?

Refuzul de a negocia şi a forma o coaliţie arată frica de asumare a responsabilităţilor şi neîncrederea în propriile capacităţi de a guverna. Dar mai înseamnă ceva: înseamnă şi înşelarea aşteptărilor oamenilor. Oamenii şi-au făcut datoria şi au votat, iar acum e timpul ca şi partidele să-şi facă datoria. Partidele sunt chemate să rezolve problemele ţării, nu să creeze alte probleme, iar oamenii penalizează aşa comportamente distructive.

Eu sper în continuare că vor exista forţe politice mature şi responsabile, care îşi vor asuma construirea unei coaliţii şi sarcina guvernării. Cetăţenii ţării merită să aibă cât mai curând o guvernare. Şi o vor avea.

Cum vedeţi însă dumneavoastră mai concret crearea acestei guvernări? Şi ce ar trebui să facă această nouă guvernare pentru ţară din punctul de vedere al PDM?

Aşa cum am spus, pe primul plan trebuie puse interesele oamenilor, în special în sfera socială şi în sfera economică. Venim după 3 ani de zile de creştere economică frumoasă, realizată în condiţii de stabilitate. Această creştere economică poate continua şi trebuie să continue, iar în paralel trebuie să continue şi măsurile sociale.

PDM are experienţa ultimilor 3 ani şi ştie ce trebuie de făcut pentru a creşte în continuare economia. Iar cu o economie în creştere vom avea salarii în creştere, dar şi venituri mai mari la bugetul de stat, creându-se condiţiile pentru majorarea plăţilor sociale. Mă refer aici, printre altele, la creşterea indemnizaţiei unice la naştere, creşterea pensiilor, majorarea compensaţiilor pentru căldură, introducerea alocaţiilor de stat pentru copii. Totodată, cu veniturile mai mari la buget putem extinde investiţiile publice de tot felul – în infrastructura drumurilor, în apeducte, renovare de şcoli şi grădiniţe etc. Inclusiv Programul "Prima Casă" poate fi extins, ca să ajutăm mai mulţi tineri să-şi cumpere locuinţe.

Moldova poate continua drumul bun pe care se află din 2016 încoace, dar acest lucru depinde de responsabilitatea clasei politice. Misiunea clasei politice este să ajute, nu să încurce. Aş vrea ca toţi politicienii şi toţi deputaţii să mediteze la acest lucru. Orgoliul, aroganţa şi refuzurile, înainte de a-i costa pe politicieni, îi costă pe cetăţeni şi costă Moldova.

Partidul Democrat a propus deci o serie de priorităţi de guvernare, inclusiv pe baza unui nou sondaj în care am testat dorinţele oamenilor la zi. Şi suntem deschişi să le armonizăm cu priorităţile celorlalte partide. Dacă ne înţelegem aici, pe programe, discuţiile pot continua cu asumarea de responsabilităţi nominale în actul guvernării. Vom face în continuare invitaţii la dialog şi vom accepta invitaţii la dialog, cu scopul de a discuta lucruri concrete. Şi am încredere că vom avansa rapid pe calea creării unei coaliţii şi a unui program de guvernare.

Alte stiri

Alianţa Kozak neglijează total nevoile oamenilor

Campania "Un doctor pentru tine", lansată de Guvernul Filip, a fost stopată

Mai Mult

Motivul REAL pentru care Moscova a forţat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanşat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent

Mai Mult

Moscova vrea ca în Moldova să rămână doar oameni loiali Rusiei

Ministerul de Interne al Rusiei anunţă că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc şi ex-deputatul democrat, Constantin Ţuţu, sunt cercetaţi într-un dosar la Moscova, fiind bănuiţi că ar fi coordonat o reţea interna­ţională criminală, specializată în contrabandă şi trafic de droguri.

Mai Mult