Motivul REAL pentru care Moscova a forţat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanşat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent

Colosul din Răsărit a mobilizat TOATE RESURSELE de care dispune, pentru a debarca, atenţie! o singură persoană. Şi-a pus în funcţie toate instrumentele diabolice de presiune pe care le are la dispoziţie, a mobilizat la maxim serviciile secrete, care şi-au reactivat o armată întreagă de agenţi conservaţi de la Chişinău. A investit milioane de dolari, prin aşa-zise organizaţii neguvernamentale, a finanţat, direct sau indirect, zeci de instituţii media, a transmis prin curieri milioane de dolari pentru PSRM şi toate acestea, repetăm, pentru a debarca UN SINGUR OM!

Fără îndoială, acest efort titanic trebuie să aibă şi o explicaţie logică, iar adevărul este, şi în acest caz, la suprafaţă. Ca preşedinte al fostului partid de guvernământ, Vlad Plahotniuc şi-a pus drept scop inclusiv reintegrarea reală a ţării, rezolvarea conflictului transnistrean şi lichidarea focarului de instabilitate care ţinea în şah întreaga Europă.

Guvernarea democrată a adoptat, în acest sens, o tactică a paşilor mărunţi – şi-a propus să rezolve problemele concrete cu care se confruntă oamenii din zona de securitate de la Nistru, dar şi în toată regiunea transnistreană pentru ca, în cele din urmă, să se ajungă în mod firesc şi la identificarea unei soluţii politice pentru acest conflict ţinut artificial "la rece".

Iată doar câteva dintre realizările concrete: Plahotniuc, prin colegii săi din PDM, a rezolvat problema loturilor de pământ, aflate în proprietatea fermierilor din Dubăsari, a facilitat accesul maşinilor înmatriculate în Transnistria în spaţiul comunitar, a stimulat schimbul de mărfuri cu agenţii economici din stânga Nistrului, a obţinut reducerea presiunilor asupra şcolilor cu predare în limba română. Pentru prima dată, anume Plahotniuc a obţinut securizarea hotarului de est al Republicii Moldova, considerat în permanenţă o gaură neagră. Vameşii moldoveni stau alături de colegii ucraineni la punctele de control, ceea ce a diminuat considerabil fluxul de contrabandă, migraţie ilegală şi a blocat accesul în/din regiune a "omuleţilor verzi".

După o lungă perioadă de război rece, relaţiile dintre cele două maluri ale Nistrului au început să se dezgheţe. Au sporit contactele dintre oamenii de afaceri, s-a renunţat la tonul ultimativ, însă toate aceste performanţe au pus pe jar Federaţia Rusă, care, deşi este oficial mediator în procesul de negocieri, se opune cu tot ce are soluţionării politice a conflictului.

În realitate, Rusia are nevoie de o enclavă separatistă, prin intermediul căreia să ţină în şah întreaga Republică Moldova, dar şi Ucraina, România şi sud-estul Europei. Dispariţia focarului de instabilitate de la Nistru este ultimul lucru pe care îl doreşte Moscova. Din contra, Kremlinul are nevoie de noi tensiuni, de un nou război rece, de o nouă retorică războinică, iar pentru aceasta trebuia să înlăture principalul impediment în realizarea acestor obiective – Vlad Plahotniuc.

Dmitri Kozak, cel care a venit personal la Chişinău ca să "moşească" alianţa ce îi poartă acum numele, a avut drum şi pe la Tiraspol. Acolo a avut discuţii cu "elita politică", în stilul său tradiţional, folosit şi în raport cu Dodon – cu urlete şi pumni trântiţi în masă.

Şi primele efecte se resimt deja. Pe lângă noi aplicaţii ale forţelor paramilitare transnistrene, liderii de la Tiraspol au revenit la politica lor veche de provocări. Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a fost sesizată deja despre un şir de noi cazuri de intimidare şi de reţinere a locuitorilor satului Chircăieşti de către patrulele mobile de grăniceri şi vameşi transnistreni, pe segmentul dintre localităţile Chircăieşti şi Chiţcani. Totodată, delegaţia moldovenească a evocat practicile provocatoare ale structurilor subordonate Tiraspolului, care încalcă sistematic dreptul cetăţenilor la libera circulaţie.

Aşadar, Rusia începe să-şi facă din nou mendrele la Nistru, fără să întâmpine nicio reacţie din partea noului guvern de la Chişinău. Din contra, s-a creat impresia că desemnarea lui Vasile Şova în funcţia de vicepremier pentru Reintegrare s-a făcut tocmai pentru a facilita misiunea destabilizatoare a Moscovei în estul Republicii Moldova.

Sursă: timpul.md

Alte stiri

Alianţa Kozak neglijează total nevoile oamenilor

Campania "Un doctor pentru tine", lansată de Guvernul Filip, a fost stopată

Mai Mult

Moscova vrea ca în Moldova să rămână doar oameni loiali Rusiei

Ministerul de Interne al Rusiei anunţă că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc şi ex-deputatul democrat, Constantin Ţuţu, sunt cercetaţi într-un dosar la Moscova, fiind bănuiţi că ar fi coordonat o reţea interna­ţională criminală, specializată în contrabandă şi trafic de droguri.

Mai Mult