Alianţa Kozak neglijează total nevoile oamenilor

Campania "Un doctor pentru tine", lansată de Guvernul Filip, a fost stopată

Anunţul a fost făcut de către ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco.

"Mi-am asumat responsabilitatea să închei azi caravana electorală pe care cei care au iniţiat-o au lăsat-o în voia Domnului. Rezidenţii adunaţi în faţa ministerului pentru a fi trimişi să vânture vânt prin ţară i-am întors la locul lor de lucru, aducându-le scuze şi punem aici punct politicului din medicină", a scris Nemerenco pe Facebook.

Pavel Filip a reacţionat la anunţul Alei Nemerenco.

"Peste 80 de mii de oameni au fost consultaţi gratuit până acum în cadrul campaniei "Un doctor pentru tine". Este un proiect de care sunt mândru, un proiect care a fost gândit ca o soluţie temporară până când vom reuşi să construim în Moldova un sistem medical sănătos.

Dacă stai în birou în Chişinău şi scrii postări pe Facebook, nu construieşti un sistem medical puternic şi nici nu vezi cât de mari sunt problemele în satele noastre. Este un domeniu complicat, de asta am venit cu acest program de profilaxie.

Închiderea lui cum va rezolva problemele care sunt? Înţeleg că nu puteţi construi, dar de ce distrugeţi? Atâţia oameni au beneficiat de aceste consultaţii gratuite. Puteţi să îi asiguraţi că de mâine se vor bucura de servicii medicale de calitate?", a scris Pavel Filip pe Facebook.

Campania "Un doctor pentru tine" a fost lansată în august 2018, la iniţiativa ex-premierului Pavel Filip. 

Nu vor să voteze nici indemnizaţia pentru copii

Indemnizaţia pentru copii a câte 200 de lei pe lună se amână. Deputaţii "ACUM"-PSRM nu au inclus proiectul pe ordinea de zi a parlamentului, după cum a cerut fracţiunea PDM. Iniţiativa a fost respinsă până la avizul guvernului şi examinarea în comisia parlamentară de profil.

Documentul a fost aprobat în prima lectură în februarie 2019, iar pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează a fi votat de parlament şi în lectura a doua. Iniţiativa legislativă aparţine deputaţilor Sergiu Sîrbu, Valentina Stratan şi Valentina Rotaru.

Se presupune suspendarea Programelor "Prima Casă" şi "Drumuri Bune"

Oamenii Maiei Sandu planifică să suspende programele "Prima Casă" şi "Drumuri Bune". Ministrul Finanţelor în guvernul ilegal al alianţei Kozak, Natalia Gavriliţa, a declarat pentru newsmaker.md că ambele programe vor fi suspendate.

"Ne vom orienta la două criterii de bază – cât de bun este acest program pentru cetăţeni şi cât de justificată este folosirea banilor bugetari", a afirmat Gavriliţă.

Potrivit ei, nu este clar dacă ambele proiecte vor fi ulterior reluate.

Programul "Prima Casă" a fost lansat în martie 2018 pentru a opri exodul tinerilor din ţară şi a-i încuraja să muncească la stat. Condiţiile de bază prevăd că statul garantează 50 la sută din suma împrumutului, iar rata de bază este mai mică decât pentru creditele ipotecare convenţionale. Ulterior, programul a fost extins. Astfel, "Prima Casă 2" este destinată bugetarilor, iar statul le compensează până la 50% din valoarea creditului.

"Prima Casă 3" este pentru familii cu copii. Statul achită 10% din preţul locuinţei pentru familiile cu un copil, 25% – pentru familiile cu doi copii, 50% – pentru familiile cu trei copii, iar pentru cei care au 4 şi mai mulţi copii, guvernul achită integral suma, familia plătind doar dobânzile.

Recent, a fost lansată "Prima Casă 4", destinată angajaţilor din sectorul privat. De acest program urmau să beneficieze angajaţii din sectorul privat, cărora statul le oferă compensaţii de până la 50% din valoarea creditului "Prima Casă". Compensaţiile sunt oferite în funcţie de mărimea salariului beneficiarului.

Până acum, peste 2300 de familii s-au mutat la casă nouă datorită acestui program. Un alt proiect ce urmează să fie stopat de alianţa Kozak este "Drumuri bune". Anul trecut, în cadrul acestuia au fost reparate 1600 de km de drumuri în sate. Anul acesta era planificată reparaţia altor 2600 de km de drumuri.

Alte stiri

Motivul REAL pentru care Moscova a forţat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanşat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent

Mai Mult

Moscova vrea ca în Moldova să rămână doar oameni loiali Rusiei

Ministerul de Interne al Rusiei anunţă că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc şi ex-deputatul democrat, Constantin Ţuţu, sunt cercetaţi într-un dosar la Moscova, fiind bănuiţi că ar fi coordonat o reţea interna­ţională criminală, specializată în contrabandă şi trafic de droguri.

Mai Mult