Respect reciproc pentru medici şi pacienţi

Parlamentul va urgenta votarea în lectură finală a legii care prevede înăsprirea pedepselor faţă de cei care agresează medicii.  Anunţul a fost făcut de preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefing-ului de după şedinţa săptămânală a formaţiunii. 

”Vrem ca situaţii asemenea celei care a avut loc recent, când un medic a fost agresat în mod inadmisibil, să nu se mai întâmple, iar când totuşi au loc astfel de cazuri, făptaşii să fie neapărat pedepsiţi conform legii. Am solicitat reprezentanţilor noştri în Parlament să fie urgentată votarea în lectură finală a legii privind înăsprirea pedepselor faţă de cei care agresează medicii”, a spus Plahotniuc.   

În acelaşi timp, Plahotniuc a spus că primeşte şi scrisori de la cetăţeni în legătură cu unele abuzuri ale medicilor, inclusiv refuzul unor doctori de  a consulta pacienţii. ”Am discutat în şedinţa săptămânală şi despre acţiuni de instruire a medicilor, menite să îmbunătăţească atitudinea lor faţă de pacienţi, iar rezultatele acestor schimbări le vom evalua în baza unor sondaje de opinie dedicate, dar şi a apelurilor, efectuate de către cetăţeni la linia telefonică specială a Ministerului Sănătăţii”, a declarant liderul PDM.

Vlad Plahotniuc a mai spus că Ministerul Sănătăţii urmează să vină şi cu mai multe acţiuni pentru debirocratizarea activităţii medicilor, pentru ca aceştia să nu-şi mai irosească timpul completând acte inutile.

Boris Golovin: Medicii au nevoie de aceeaşi protecţie, la fel ca şi poliţiştii

”În Codul Penal al Moldovei trebuie să fie operate modificări care ar spori responsabilitatea celor care dau dovadă de agresiune faţă de medici şi personalul medical, aşa cum e în cazul poliţiştilor aflaţi în exerciţiul funcţiei. În cel mai scurt timp vom elabora aceste prevederi şi le vom aproba în Parlament”, a precizat fostul ministru al Sănătăţii, deputatul Boris Golovin. ”Susţin plenar şi solicitarea Partidului Democrat de a debirocratiza activitatea medicilor. Este foarte important ca doctorul să se concentreze cât mai mult pe pacient, să-l asculte, să explice metodele de tratament. Se ştie că, deseori, cuvântul specialistului are un efect mai mare decât medicamentele. Dar de unde medicul să aibă această posibilitate, dacă după examinarea pacientului trebuie să cheltuiască mult timp pentru completarea fişei medicale. A apărut necesitatea elaborării şi implementării unui sistem electronic pentru cartele medicale, prescripţii şi alte lucruri necesare. Digitalizarea este un proces costisitor, dar sănătatea naţiunii, a fiecărui cetăţean, este mai importantă”, a subliniat Golovin.

Luminiţa Suveică: Este nevoie de o comunicare permanentă între medici şi pacienţi

”De rând cu reducerea la maximum a timpului necesar pentru completarea hârtiilor de către medici, Ministerul Sănătăţii trebuie să se preocupe de creşterea comunicării dintre medici, pacienţi şi rudele acestora. În acest sens, specialiştii din domeniu trebuie să organizeze permanent cursuri la tema relaţiilor, comunicării dintre pacient şi doctor”. De acest lucru este convins şeful Asociaţiei medicilor şi farmaciştilor din Moldova, Luminiţa Suveică.

Alte stiri

Daniel contribuie la crearea drumurilor bune

Daniel Cereş, un elev de 12 ani din satul Corjova, raionul Criuleni, a demonstrat un curaj mai rar întâlnit printre copiii de vârsta lui

Mai Mult

Să le întoarcem oamenilor credinţa în viitorul Moldovei şi mâine toţi cetăţenii noştri vor reveni acasă

Interviu cu primarul satului Sipoteni, raionul Călăraşi, care a reuşit să convingă mulţi săteni plecaţi în străinătate să revină la baştină şi să contribuie la dezvoltarea localităţii.

Mai Mult

Cadoul lui Petro Poroşenko pentru Pavel Filip de ziua lui - a promulgat legea privind controlul comun la hotarul moldo-ucrainean

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul comun în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Mai Mult

Andrian Candu a vorbit la ONU despre programul ”Drumuri bune pentru Moldova”

Programul „Drumuri pune pentru Moldova” este o investiţie sustenabilă în siguranţa populaţiei, mobilitate, accesibilitatea şi dezvoltarea schimburilor comerciale. Declaraţia fost făcută de speakerul Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul Adunării Generale a ONU unde s-a discutat subiectul siguranţei rutiere la nivel global.

Mai Mult