PDM propune ca tinerii moldoveni să nu mai facă obligatoriu armata

Decizie istorică pentru tinerii moldoveni. Aceştia nu vor mai fi obligaţi să facă serviciul militar. În schimb, ei vor putea merge la armată în bază de contract, ca să devină militari de profesie. Partidul Democrat din Moldova a oferit suport politic Guvernului pentru realizarea reformei în domeniul militar. Scopul este de a transforma armatei Republicii Moldova în una profesionistă. Startul acestui proces complex va începe din toamnă, iar locul recruţilor va fi ocupat doar de militari profesionişti.

"Încă de anul trecut, Partidul Democrat a cerut Guvernului un studiu amplu la acest subiect şi un plan de acţiuni pentru, atenţie: eliminarea serviciului militar obligatoriu şi transformarea armatei noastre în una profesionistă. Am solicitat o asemenea evaluare ca urmare a unor semnale, ce au vizat: condiţiile, pe care armata noastră le poate oferi, în prezent, tinerilor recruţi, condiţii insuficiente pentru o pregătire temeinică şi un trai decent, pe durata desfăşurării serviciului militar; modul în care unii tineri plătesc sume mari de bani şi scapă de serviciul militar, fiind înrolaţi doar cei care nu au bani să plătească, şi aici vorbim despre un lucru extrem de grav, care trebuie oprit pentru totdeauna”, a explicat preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Concluziile evaluării respective au confirmat îngrijorările autorităţilor. ”Se impune imediat o reformă profundă a acestui domeniu şi orice amânare a reformei se va răsfrânge negativ asupra capacităţilor armatei naţionale. Prin urmare, am luat decizia politică de a se renunţa la serviciul militar obligatoriu. Acest lucru se va realiza etapizat, aproximativ în doi ani, numărul tinerilor, recrutaţi pentru armată va scădea până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu.

Ministerul Apărării, în curând, va da start acestui proces complex, iar primele reduceri de înrolări vor fi chiar în toamnă, urmând ca locul recruţilor să fie ocupat de militari profesionişti, angajaţi în bază de contract, care vor fi echipaţi după standardele mondiale" a declarat Vlad Plahotniuc.

Proiectul urmează a fi transmis Guvernului

Ministerul Apărării a elaborat deja un plan de acţiuni privind trecerea la armată profesionistă şi urmează să îl prezinte Executivului. Planul prevede eliminarea treptată a serviciului militar obligatoriu. Reducerea numărului de soldaţi în termen vine în favoarea creşterii numărului de militari profesionişti, angajaţi în bază de contract. Astfel, vor fi create noi locuri de muncă, iar resursele alocate anterior pentru întreţinerea ostaşilor vor fi folosite acum pentru îmbunătăţirea condiţiilor de activitate pentru militarii angajaţi prin contract. Aceştia urmează să beneficieze de un pachet social, condiţii de trai adecvate şi un salariu competitiv.

Pe lângă aspectul financiar, va fi modificat şi procesul de pregătire a soldaţilor şi sergenţilor angajaţi prin contract, dar şi sistemul de mobilizare şi instruire a rezerviştilor. O altă acţiune va fi modernizarea treptată a infrastructurii unităţilor militare, precum şi a tehnicii de luptă şi armamentului din dotare. Potrivit funcţionarilor de la Ministerul Apărării, obiectivul final este transformarea armatei într-o instituţie militară modernă, profesionistă, bine echipată, capabilă să-şi execute misiunile.

 

Experţii spun că va creşte capacitatea de apărare şi prestigiul statului

”Armata Republicii Moldova trebuie să fie trecută integral la serviciul prin contract. După implementarea acestei iniţiative, capacitate de apărare naţională va creşte. Va spori şi nivelul de pregătire militară a ostaşilor şi ofiţerilor”. De această părere este fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuţa. Acesta atrage atenţia că reforma va presupune şi investiţii considerabile.

”În acest caz, este nevoie nu doar de voinţă politică, dar şi de susţinere financiară a iniţiativei democraţilor. Cheltuielile pentru armată vor creşte de 3-4 ori, dar investiţiile se merită. Va creşte nu doar profesionalismul militarilor moldoveni, capacitatea de apărare a armatei, dar şi prestigiul statului în ochii cetăţenilor şi a partenerilor ţării. Trebuie să amintim că sunt ţări europene, de exemplu România şi Germania, care au renunţat la serviciul militar obligatoriu”, a subliniat fostul ministru al Apărării.

În prezent, dintre unităţile Armatei Naţionale, sunt formate din profesionişti angajaţi prin contract detaşamentul cu destinaţie specială, unitatea de geniu, dar şi batalionul 22 de Căşti Albastre.

Noutatea este primită cu braţele deschise

Anatolie Fosa, 19 ani, raionul Glodeni:

”E o idee foarte bună ca băieţii să nu mai fie obligaţi să se înroleze în armată. Eu învăţ şi am făcut catedra militară. Cariera militară o aleg doar cei cărora le place. Armata moldovenească trebuie reformată din talpă. Nu am vrut să fac serviciul militar pe un deal, la prăşit sau în slujba cuiva. Din acest motiv, fiecare băiat trebuie să aleagă dacă vrea să meargă pe această cale sau nu”.

Damian Zaporojan, 18 ani, Bălţi

”Nu-mi place nimic din ceea ce ştiu despre armata moldovenească. În condiţiile care sunt acum, nu vreau să fac serviciul militar. În primul rând, trebuie să fie îmbunătăţite condiţiile din cazărmi şi tot ceea cu ce se ocupă militarii moldoveni. Dacă ar exista locuinţe dotate şi salariul ar fi pe potrivă, aş fi de acord să fac serviciul militar”.

Victor Leşan, 19 ani, satul Bădragii Vechi, raionul Edineţ

”Anul trecut am făcut catedra militară. Ca să vă daţi seama cât de urgent trebuie reformat acest sector, vă spun că nici nu am avut uniformă. Mi-au spus că nu le-a ajuns pânză. Totodată, în preţul pe care îl plătim pentru lecţii este introdusă şi taxa pentru uniformă. M-aş fi înrolat în armată prin contract, dacă exista deja această posibilitate”.

Zinaida Stratulat, 40 de ani, Chişinău

”E foarte bună iniţiativa. Acum, soldaţii pasc oile pe deal. Băieţii devin bărbaţi după ce fac serviciul militar. Eu susţin înrolarea în armată, dar cu anumite condiţii: să fie regulă, să nu-i bată superiorii, să nu-i facă bolnavi acolo, să nu-i ducă la păscut oile, vacile. Mi-ar plăcea ca băieţii mei să înveţe, să facă lecţii ca la Academia Militară. Totodată, ar fi binevenită schimbarea uniformei, iar soldaţii să o poarte pe măsură. Acum, carabinierii de exemplu poartă haine mai mari.

Elena Bodiu, 55 de ani, satul Brânzeni, raionul Edineţ

”Eu vreau ca fiii mei să facă armata, dar să nu-i bată superiorii. Câteva decenii în urmă, slujeau la un loc georgieni, tătari şi moldoveni sau orice altă naţionalitate şi nu se băteau cum fac acum. Eu îi voi îndemna pe băieţi să facă serviciul militar. Astfel, vor deveni bărbaţi. Ca să fiu cu inima împăcată, vreau ca aceştia să aibă condiţii de trai mai bune, iar superiorii să aibă grijă de ei”.

Maria Caraman

Alte stiri

Daniel contribuie la crearea drumurilor bune

Daniel Cereş, un elev de 12 ani din satul Corjova, raionul Criuleni, a demonstrat un curaj mai rar întâlnit printre copiii de vârsta lui

Mai Mult

Să le întoarcem oamenilor credinţa în viitorul Moldovei şi mâine toţi cetăţenii noştri vor reveni acasă

Interviu cu primarul satului Sipoteni, raionul Călăraşi, care a reuşit să convingă mulţi săteni plecaţi în străinătate să revină la baştină şi să contribuie la dezvoltarea localităţii.

Mai Mult

Cadoul lui Petro Poroşenko pentru Pavel Filip de ziua lui - a promulgat legea privind controlul comun la hotarul moldo-ucrainean

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul comun în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Mai Mult

Andrian Candu a vorbit la ONU despre programul ”Drumuri bune pentru Moldova”

Programul „Drumuri pune pentru Moldova” este o investiţie sustenabilă în siguranţa populaţiei, mobilitate, accesibilitatea şi dezvoltarea schimburilor comerciale. Declaraţia fost făcută de speakerul Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul Adunării Generale a ONU unde s-a discutat subiectul siguranţei rutiere la nivel global.

Mai Mult